Select Page

Davy goes privé!

Davy goes privé!

In de strijd tegen de ambtenarenclichés organiseerde Radio 1 ‘de week van de Jobruil’. Voor één dag wisselt een werknemer uit de privé van job met een gelijkaardig profiel uit de publieke sector. Na al vier jaar te pas en te onpas ambtenarenmopjes naar het hoofd geslingerd te krijgen, ging ik die uitdaging met plezier aan en wisselde ik met Lien Van Calenberg, projectmanager bij Delaware Consulting. Of Hautekiet hiermee het imago van ambtenaren wereldwijd heeft opgepoetst weet ik niet, maar het was alvast een leerrijke ervaring.

Delaware Consulting heeft een enorm vakkennis op vlak van Sharepoint. Door het platform creatief te gebruiken, hebben ze een bijzonder functioneel communicatieplatform opgezet. Een ingenieus concept dat ik alvast met enkele tweaks ga nabouwen voor mijn eigen projecten. Net zoals het gebruik van de SCRUM-vergadertechniek. Die stond sowieso al op de planning, maar de extra praktijkervaring komt ongetwijfeld nog van pas .

Metro vs. bedrijfswagen

In de namiddag ging ik mee naar een steering committee met een klant die op zijn privacy staat. Daar gaan we inhoudelijk dus mooi over zwijgen. Toch verschilt zo een steering commitee niet echt van die in de publieke sector. Een degelijke voorbereiding maakt het verschil en een snelle briefing op voorhand is altijd handig om zeker te zijn dat heel je team op dezelfde lijn zit. Op de FOD doen we dat op weg naar de vergadering of tijdens een gemeenschappelijk lunch, in de privé gebeurt dat net zo…

Ok, als ambtenaar neem je de trein of metro in plaats van gebruik te maken van smartphones, carkits en bedrijfswagens. Maar goed, na een dikke twee uur fileleed begin ik terug wat meer sympathie te krijgen voor de NMBS. Daar kun je het stilstaan tenminste doorbrengen met een dutje of een gezellige babbel met medereizigers.

Stereotypes

Op de weg terug grijp ik de kans om een babbeltje te slaan met een mede-projectmanager. Het toeval wil dat zij een verleden in de publieke sector heeft. Net als mij gelooft zij niet in de clichés omtrent de ambtenarij. “Ik heb daar heel gedreven mensen gezien die hard werkten. Elk expert in hun eigen domein”, vertelt ze.

Ook op de andere vlakken van onze job, zoals teammanagement en priority management, lijken ook onze visies gelijkaardig te zijn. Zo zie je maar dat de kloof tussen privé en overheid soms niet zo groot is als je denkt. Veel hangt af van perceptie en de juiste mensen op de juiste plaats.

Toch zijn er uiteraard verschillen. Het meest in het oog springende is hun flexibiliteit op vlak van thuiswerken en de absolute afwezigheid van prikklokken.

Uitdagingen

De traditionele vraag na zo een jobwissel is uiteraard: “Zou je voorgoed wisselen?”. Wel, zeg nooit nooit, maar momenteel is het antwoord resoluut nee. Ik maak graag af waar ik aan begonnen ben en de komende jaren zijn er genoeg uitdagingen bij de FOD Financiën. Eens ik aan een uitdaging begonnen ben maak ik die graag af, en al helemaal als je het kunt doen met een toffe ploeg zoals op onze stafdienst.

De publieke sector zal de komende jaren veranderen. Dat voel je aan de politieke voorstellen, de invoering van nieuwe evaluatiemethodes, enz., maar ook bij het personeel. Ambtenaren zijn het beu gestigmatiseerd te worden als lui en onproductief. Ik merk dat niet alleen binnen mijn eigen FOD, maar dankzij Club 35 – een netwerk van jonge ambtenaren – stel ik vast dat dit in de hele publieke sector leeft. En ergens zou je gek moeten zijn om zo’n omwenteling niet vanop de eerste rij mee te willen maken.

6 Comments

 1. Francis Slembrouck

  Ik stel tevreden vast dat er heel wat jonge ambtenaren zijn die geen schrik (meer) hebben van het nieuwe werken, het streven naar resultaat, het durven aangaan van een uitdaging en het durven doorprikken van stigmatiserende ballonnetjes zoals de prikklok. Het is inderdaad tijd voor een ommezwaai en ik hoop dat jullie bij P&O hiervoor de goede impuls kunnen geven. Succes

  ps kan je me via mail wat extra info doorspelen rond club35 ? thx

  Antwoord
  • Davy Schroyen

   Hoi Francis,

   Geen probleem ik stuur je morgen de visietekst van Club35 door. Begin juni hebben ook ons eerste debat van het jaar. Misschien een leuk moment om eens kennis te maken, maar je bent op voorhand ook steeds welkom op een van onze vergadering om de sfeer als eens op te snuiven.

   Antwoord
 2. Mario

  Vond je 1 dag lang genoeg, had het ook een week of een maand mogen zijn?

  Antwoord
  • Davy Schroyen

   Op een dag kun je natuurlijk niet meer dan even wat proeven, maar ik denk dat een week of een maand ook nog niet genoeg was geweest om een verschil te maken met een dag. Je zou dan echt al voor minimum 3 maanden moeten gaan denken.

   Dus voor echt iets diepgaand bij te leren had het inderdaad langer mogen zijn, maar dat was ook niet de scope van deze jobwissel natuurlijk. Aan de andere kant zou ik mij dan ook niet ingeschreven hebben omdat ik dat nooit in mijn werkschema had kunnen passen.

   Er is binnen de overheid wel een nieuw programma opgestart Talent Avenue ( http://www.linkedin.com/company/talentavenue ) waar je je kandidaat kan stellen om voor een periode tussen 6 en 18 maanden te gaan werken bij een andere overheidsinstelling. Op termijn hopen ze dat ook open te trekken naar de privésector en dat lijkt mij dan wel een interessante uitdaging.

   Antwoord
 3. Maxime

  Leuk! Ik ben wel nieuwsgierig of degene waarmee je ruilde ook een gelijkaardige ervaring opdeed

  Antwoord

Geef een reactie

Recent Comments

Recent Tweets

Pin It on Pinterest

Shares
Share This