Select Page

Microsoft Office 2016 voor Mac probeert je handschrift te lezen (preview beschikbaar)

Microsoft Office 2016 voor Mac probeert je handschrift te lezen (preview beschikbaar)

Hoe sterk de voorliefde voor Apple ook kan zijn, in de praktijk weten vele Apple-fans dat het leeuwendeel van de wereld toch nog met Microsoft Office werkt. En hoewel de Apple-varianten, net als Google Docs, al geruime tijd de functie aanbieden op te slaan als een Microsoft Office document, blijft het meestal praktischer om gewoon een Office voor Mac te installeren als je geregeld documenten moet delen met derden. Microsoft speelt hier al geruime tijd op in met hun Office 365 abonnement. Het maakt niet uit op welk type OS je een van je vijf licenties gebruikt, de laatste versie voor je besturingssysteem is altijd beschikbaar. Daarenboven blijven ze inzetten op het uitbreiden van functionaliteit en gebruiksgemak, ook voor de varianten voor Mac. Zojuist gaven ze een eerste preview vrij van Office voor Mac, welke deze zomer in de winkelrekken zal liggen en gratis zal zijn voor alle gebruikers van Office 365 (uiteraard). De die-hard fans (of avonturiers) kunnen zelfs nu al een testversie afhalen. Formula Builder

Office 2016 voor Mac werkt volledig in de cloud, zodat je al je documenten altijd en overal kunt openen en bewerken vanaf elk mobiel of vast toestel. De nieuwste versie biedt de vertrouwde look & feel van Office en speelt in op typische eigenschappen van Mac, zoals de optimalisaties voor het retinascherm en de mogelijkheid om de applicatie full-screen te gebruiken. Met deze release wil Microsoft bewijzen dat het helemaal cross-platform werkt. Ze konden trouwens moeilijk achterblijven. Apple biedt alle kopers van nieuwe iOS toestellen al gratis hun officepakket aan en ook de iCloud evolueert (snel) naar een volwaardige cloudoplossing.

De belangrijkste upgrades (volgens Microsoft)

Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook kregen een grondige update, zijn moderner en eenvoudiger om mee te werken. De ribbon werd zo herwerkt dat je intuïtief en gemakkelijk zaken terugvindt. Dankzij de nieuwe taakvensters kan je afbeeldingen sneller manipuleren. Aangevuld met nieuwe stijlen en thema’s, is dit een tool waar je je documenten optimaal mee kan opstellen.

  • In Word voor Mac zijn er nieuwe en verbeterde functies om documenten op te maken, te bewerken en te delen. Online samenwerken wordt vereenvoudigd door threaded comments, hiermee kan je snel nagaan wie welke commentaar heeft gegeven in het document en kan je de volledige gespreksgeschiedenis volgen.
  • Excel biedt dan weer nieuwe functies om gegevens op een nog meer intuïtieve manier te analyseren en in beeld te brengen. Het analysis toolpak biedt statistische functies om diepte-analyses van je gegevens te maken. Je werkt nog vlotter dankzij de nieuwe keyboard shortcuts.
  • Powerpoint krijgt een nieuwe presentatorscherm waarin je de notities bij je slides kan zien, alsook een overzicht van de volgende slides. Hopelijk maakt dat het presenteren weer een stuk eenvoudiger. Ook bij de voorbereiding van je presentaties zijn er verbeteringen: via het nieuwe animatievenster kan je alle animaties bewerken op één plaats. Superhandig!
  • Ook Outlook for Mac zit in het nieuw. Door de ondersteuning voor push mail is je inbox altijd up-to-date en met de verbeterde conversation view krijg je in een oogopslag alle mails van een bepaalde conversatie te zien. Ik ben benieuwd of het nu een waardige concurrent voor Mail zal worden, want ondanks de extra functionaliteiten zoals geïntegreerde agenda, takenlijst en uitgebreide regels, ben ik tot nu na elke poging op mijn iMac en Macbook met hangende pootjes terug naar Mail gevlucht.
  • OneNote voor Mac krijgt ook wat nieuws: voortaan kan je notities makkelijker structureren en zaken snel terugvinden via tags. De zoekrobot zou voortaan zowel in je getypte als geschreven notities zoeken en zelfs tekst herkennen in afbeeldingen.

Wie alle nieuwigheden wil testen en feedback wil geven aan Microsoft kan hem hier gratis downloaden vanaf 18 uur vandaag.

Mijn idee?

Het klinkt allemaal wel mooi. Maar de vraag is of het allemaal zo vlot wel zal lopen. Word en Excel gebruik ik quasi constant op mijn Macs en dat draait vlot, maar zoals gezegd eindigt elke poging om van Mail naar Outlook for Mac over te gaan in terugkerende frustratie die mij toch weer naar Mail brengt. Goed, we zullen zien wat de nieuwe versie doet.

OneNote PaneHet meest interessant lijken mij de aanpassingen voor OneNote, hoewel ik zwaar twijfel of de zoekrobot van Microsoft aan mijn gekribbel uit gaat kunnen. Dat wordt nog een leuke feature om te testen.

En dan komen we tot mijn meest belangrijke opmerking: dit artikel is geschreven voor de software die werd vrijgegeven, gebaseerd op de persberichten van Microsoft en aangevuld met eigen bedenkingen. Een artikel met eigen ervaringen volgt later nog. Voel je vrij om je eigen bevinden al te delen via de comments, Facebookpagina of een tweet.

 

Geef een reactie

Recent Comments

Recent Tweets

Pin It on Pinterest

Shares
Share This