Reeds anderhalf jaar voert NWOW (New World of Work) strijd om de inburgering van nieuwe werkvormen, zoals thuiswerk en satellietkantoren, in België te versnellen. Ondanks de duidelijke vraag van zowel werkgevers als werknemers, is dit echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Naast de vereiste mentaliteitsverandering bij de bedrijven zelf is er een kluwen van fiscale en sociale wetgevingen die dit proces vertragen.
Op initiatief van Microsoft werd NWOW opgericht, een platform om ervaringen over ‘anders werken’ uit te wisselen tussen geïnteresseerde partijen. Al snel vonden zij partners in zowel de private als de publieke sector die hun schouders onder dit initiatief wilden zetten, waaronder SD Worx, Telenet en de FOD Sociale Zekerheid. De hoofdactiviteit is het geven van workshops waarop ‘best practices’ gedeeld worden. Recent publiceerde het netwerk ook een studie gebaseerd op de ervaringen van hun leden.
Draagvlak voor verandering
“Thuiswerken invoeren of vaste werktijden vervangen door resultaatgericht werken, dat zijn grote veranderingen. Het is dus belangrijk dat je weet waar je aan begint. We zien vaak dat dezelfde problemen overal terug komen. Ervaringen van anderen zijn dan ook goud waard”, vertel Elke Jeurissen, projectleider van NWOW. “Het belangrijkste is communicatie en training. Mensen moeten weten wat er gaat veranderen, wat van hen verwacht wordt en hoe zij hier het best mee kunnen omgaan.”
De aanpassing van het eigen personeelsbeleid is echter niet de enige hinderpaal. “Bij de invoering moet men rekening houden met maar liefst 20 verschillende wetten”, klinkt het bij NWOW. “We merken gelukkig wel dat er een draagvlak is om hier verandering in te brengen.”
Grote luisterbereidheid
Gebaseerd op de concrete ervaringen van hun leden stelde het netwerk een studie op die de pijnpunten in de huidige wetgeving aanhaalt. In de hoop door te wegen op het beleid werd deze verspreid onder de besluitvormers en sociale partners. “Ik ben enthousiast over de manier waarop de studie onthaald werd”, zegt Elke. “Er is alvast een grote luisterbereidheid.”
Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich opgeven als NWOW-ambassadeur. In ruil voor een intentieverklaring kunnen zij deelnemen aan de workshops. Meer informatie over dit project vind je terug op: www.slim-werken.be of via hun Twitter account @Nwowbe