DIEPENBEEK – Frustratie en onbegrip bij de inwoners van Dorpheide. Naast hun woonwijk wordt een sociaal-ecologisch proefproject opgezet. 106 woningen, waarvan 45 sociale woningen, zullen neergepoot worden naast hun residentiële woonwijk. Aan de bron van de frustratie ligt niet alleen de gebrekkige communicatie van het gemeentebestuur, maar er gaan zelfs geruchten dat het om de wraak van kapitaalkrachtige spelers zou gaan.
“Geen ecologisch project, maar een sardinedoos”
Een woonwijk gebouwd naar ecologische principes. Energieneutraal gebouwde houtskelethuizen en waarvan de bewoners verwacht worden een deel van hun eigen voedsel te kweken. Een klein dorp als project voor een nieuwe manier van leven. Het klinkt allemaal heel mooi, maar de inwoners van Dorpheide hebben toch zo hun bedenkingen.
Op 7 oktober riep de gemeente een commissievergadering samen om de gemeenteraadsleden te informeren over het project. Tot grote verbazing van sommige waren er ook een goede 60 buurtbewoners aanwezig, waaronder Rita De Greeve. Volgens haar vielen een aantal gemeenteraadsleden duidelijk uit de lucht. “Toch moeten ze nu vijf dagen later al stemmen over een principieel akkoord. Hoe kunnen ze zich op tijd informeren?”, vraagt ze zich af.
Sardinedoos
Naast het feit dat de bewoners allesbehalve tevreden zijn met de vrijwel onbestaande communicatie van het gemeentebestuur, hebben ze ook inhoudelijke bezwaren. Zo begrijpen ze niet hoe 106 woningen en hun bewoners ooit leefbaar geplaatst kunnen worden op het domein. “Het is geen ecologisch project maar een sardinedoos. Het is met het ecolabel dat mensen misleid worden.”
Wraak
Andere buurtbewoners zien hierin de hand van Group Machiels, destijds in Diepenbeek opgericht. Machiels was de uitbater van de kiezelwasserij die vroeger op het terrein stond. Volgens de buurtbewoners zou de familie Machiels allesbehalve opgezet zijn geweest toen de onderneming moest vertrekken om milieuredenen. “Toen hij vertrok heeft hij ons gezegd terug te komen en er allemaal sociale woningen op te zetten zodat onze grond zijn waarde zou verliezen.”, beweert Rita die er toen ook bij was.
De grond zou ook nog steeds vervuild zijn. Naast de kiezelwasserij stond er destijds ook nog een industriële garage. “De boringen zijn tot nu toe gebeurd op de rand van het terrein en met een handboor”, zuchtten de buurtbewoners. In een adem voegen sommigen er nog aan toe dat Machiels volgens hen ook belangen had bij de firma die de boringen uitvoerde. “We zijn hier tegen groot kapitaal aan het opboksen. Machiels heeft geen arm tot in Brussel maar tot in China en Hongkong!”. Toeval of niet, Machiels Building Solutions specialiseert zich in ecologische bouwprojecten met ondermeer houtskeletmaterialen en zou volledig passen in het voorgestelde project.
De bewoners zijn alvast niet van plan zich er zomaar bij neer te leggen. Vlak nadat de persfotograaf klaar is met de foto’s, beginnen ze strijdvaardig een petitie te plannen om aanstaande maandag voor te leggen op de gemeenteraad.